Hide and See(k)

Installed within the baroque gardens surrounding the Rijksmuseum in Amsterdam, the accessible water pavilion is intended as not only a contemporary intervention but also an integral part of the existing design. The water pavilion consists of a circle with a diameter of 9 meters surrounding a square of 3.50 x 3.50 meters. These simple geometrical forms allow an alternation of four different spatial configurations – an enclosed square or circle, as well as two open corridors that lead in perpendicular directions – all of which are defined by the 2.30-meter-high water walls that randomly rise and fall.


Year: 2013
Material: water, jets, pumps, iron grating, stainless steel, nozzles, electrical pumps, programmed control
Dimensions: ø 900 cm; height: 230 cm

Permanent installation at Rijksmuseum, Amsterdam, The Netherlands