Long Modified Bench Waitematā Green

A series of different benches create an imaginary line meandering along the Waitematā Plaza in Auckland. As if running underground, the benches intermittently sink into the ground and gently ascend elsewhere.


The bench designs borrow their basic form from the typical park bench—elevated upon legs, they provide a base to sit on and a back to lean against. However, unlike ordinary benches, the line of seating is elongated into multiple visually connected segments, rising and bending with high arches and sharp turns. Their curved and unconventional forms offer not only an opportunity to relax, but also promote conversation between visitors, lending the work an active and social quality. The visitor may choose to use the benches for sitting, or instead observe them as works of sculpture by walking around and through their structures.

 

Initially created as a temporary installation at the Auckland Art Gallery Toi O Tāmaki in 2011, the primary design has been adapted for the new location at Waitematā Plaza in 2014 and installed as a permanent intervention in 2015.


Year: 2011/2015
Dimensions: Variable
Material: powder-coated aluminium and LED

Permanent installation at Waitematā Plaza, Auckland, New Zealand

Photos: Claire Hamilton / Jane Sanders